• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative
  Pagina de pornire Înapoi English

Peştera Vadu Crişului

SubordonareMuzeul Ţării Crişurilor
Cod deținător7109900
DenumirePeştera Vadu Crişului
JudețBihor
LocalitateaVADU CRIŞULUI
ComunaVADU CRIŞULUI
Cod postal417615
TelefonGéczi Mihály – ghid pesteră, tel: 0744.512.926
AccesSe poate ajunge cu trenul pe ruta Cluj-Oradea, până in Halta Peştera. Acces auto: E60 de la Ţopa de Criş spre Vadul Crişului şi Şuncuiuş.
ProgramMiercuri- dumincă: 9.30- 17.30; luni, marţi: închis
DirectorAurel Chiriac
DescriereEste o peşteră naturală care a fost locuită de om, cu altitudinea absolută de 305 m, relativă de 20 m şi o lungime totală de 1.000 m, având o intrare înaltă de 3,05 m şi lată de 5 m, iar un coridor duce de la un pod peste lac la o încăpere sferică denumită Globul pământesc. A fost descoperită în 1903 şi G. Czaran publică un ghid al peşterii. A fost cercetată şi de Marton Roska între cele două războaie mondiale, iar din 1952 de H. Kessler şi de alţi cercetători care, pe lângă o bogată faună de troglobionte menţionează ceramică neolitică de tip Tisa şi din epoca bronzului. Materialele sunt analoage celor din peşterile Devent II şi III din apropiere. Peştera prezintă amenajări pentru vizitare turistică şi este închisă cu o poartă de fier. Este electrificată şi se vizitează cu ghid. Urmele arheologice descoperite aparţin epocilor: neolitic, epoca bronzului.
CategoriaMonumente ale naturii
Profil generalŞtiinţele naturii
Profil principalŞtiinţele naturii - Peşteri
Adresa WEBhttp://pesteravadulcrisului.ro
Persoana contactGéczi Mihály
Funcțieghid peşteră
Afişare pe hartăAfișează pe hartă
 
Copyright Institutul National al Patrimoniului (cIMeC) București - 1999-2019          Data ultimei actualizări: 02.08.2019          Contact: muzee@cimec.ro
Responsabil: Irina Oberländer-Târnoveanu irina@cimec.ro