• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative
  Pagina de pornire Înapoi English

Colecţia etnografică George Nichiti

 
Cod deținător7109300
DenumireColecţia etnografică George Nichiti
Subordonare administrativăConsiliul local
ImportanțaLocală
JudețBistriţa-Năsăud
LocalitateaFELDRU
ComunaFELDRU
AdresaValea Săcerului nr. 1369
Cod postal427080
AccesComuna Feldru se află între Năsăud şi Sângeorz-Băi, pe drumul naţional 17D, colecţia muzeală este pe Valea Săcerului, aproape de drumul care leagă localitatea de Ilva Mică.
Programla cerere
DescriereDeţine colecţii de etnografie, ştiinţă şi tehnică, precum şi ştiinţele naturii (cca. 1.000 de piese). Spaţiul expoziţional este format din cinci încăperi. Acest punct muzeal a fost fondat de către George Nechiti şi conţine peste 2.000 de obiecte. Colecţia cuprinde costume, ţesături, ceramică, obiecte din lemn, expuse în curte, într-un spaţiu amenajat, şi mai ales în mansarda casei, compartimentată astfel încât obiectele să fie grupate pe categorii, în funcţie de utilitatea lor iniţială şi de aspect. Există în mansardă un colţ religios, cu icoane pe sticlă şi pe lemn, veşminte liturgice şi obiecte de cult. Într-un alt spaţiu, rezervat copilului, poţi admira un căruţ adus în 1904 din America, leagăne din lemn şi săhăidace, dar şi o minge din iască de mesteacăn, făcută în casă. Nu departe, sunt ordonate pe rafturi ceasuri, ticlăzăie, ustensile de bucătărie, apoi maşini de tors, sucale, ragile şi râşchitoare. „Zona oilor” cuprinde lăcriţe pentru păstrat brânza, cupe, fideleş pentru laptele acru, bahorniţa pentru cheag, budeşti şi bărbinţe, jintălăul pentru mestecat laptele în cegat şi cămăşa impregnată cu unt şi funingine a ciobanului. Într-un colţ este sugerată „camera de zăstre”, cu farfurii, ştergare şi ladă de zestre, iar patru manechine sculptate de colecţionar şi îmbrăcate în port sugerează o familie de ţărani. De altfel, în colecţie există numeroase costume reprezentând portul local. Mândria colecţiei de port o constituie cojocul pentru gazde, un cojoc frumos împodobit, purtat numai de femeile înstărite la biserică. Pe hol sunt expuse trofeele de vânătoare, iar în curte uneltele de lucru, care nu lipseau până de curând din nicio gospodărie: cirul de îmblătit, gloagărul pentru despicatul cherestelei şi multe altele. Dincolo de obiectele colecţionate, se află povestea lor. Nu multă lume mai ştie la ce folosesc, cum se folosesc şi cum se fac, căci bătrânii se sting şi tinerii sunt interesaţi de civilizaţia modernă. Dar George Nechiti ştie, este o sursă inepuizabilă de cunoştinţe folositoare, pe care îşi doreşte să le împărtăşească celor interesaţi.
Profil generalEtnografie
Profil principalEtnografie, Ştiinţă şi tehnică, Ştiinţele naturii
Persoana contactGeorge Nechiti
Anul înființării2005
Afişare pe hartăAfișează pe hartă
Copyright Institutul National al Patrimoniului (cIMeC) București - 1999-2021          Data ultimei actualizări: 02.08.2021          Contact: muzee@cimec.ro
Responsabil: Marius Streinu Marius.Streinu@cimec.ro și Vasile Andrei vasile@cimec.ro@cimec.ro
voluntar: Irina Oberländer-Târnoveanu irina@cimec.ro