• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative
  Pagina de pornire Înapoi English

Muzeul Pastoral Jina

 
Cod deținător7110200
DenumireMuzeul Pastoral Jina
Subordonare administrativăParohia Jina
ImportanțaLocală
JudețSibiu
LocalitateaJINA
ComunaJINA
AdresaStrada Salcâmilor nr. 428
Cod postal557110
Telefon0269532142, 0743541998
AccesSituată la 49 km de Sibiu. În comună se poate ajunge pe două variante, ambele pornind din DN1 Sibiu – Sebeş – Alba: pe DJ Sălişte – Galeş – Tilişca – Rod – Poiana – Jina (25 km, DJ 106E) sau pe Miercurea – Dobirca – Poiana – Jina (20 km).
Programla cerere
DescriereComuna Jina este una dintre puţinele comune din ţară situate la mare altitudine (în jur de 1000 de metri). Biserica ortodoxă cu hramul „Buna Vestire” datează din 1795, iar în curte se află un osuar pictat în 1826. Ileana Morariu a deschis Muzeul Pastoral în propria gospodărie. Născută în sat, după studiile s-a reîntors acasă, ca profesoară de muzică şi desen. Legată de trecut, Ileana Morariu a păstrat obiectele ţărăneşti pe care le-a moştenit. Nu s-a gândit de la început să alcătuiască o colecţie, dar după un timp a expus cele mai frumoase obiecte, amenajând acasă o „cameră ţărănească”. A trebuit să desfacă expoziţia când a reamenajat casa; obiectele au aşteptat în pod până în 2006, când a înfiinţat Muzeul Pastoral. Ileana Morariu şi-a dorit să sugereze gospodăria jinărească de odinioară şi a imaginat interioare cu blidare vechi, farfurii de ceramică sau de porţelan, costume de sărbătoare grupate în perechi, pieptare şi sumane. Pereţii sunt acoperiţi de icoane, cruci de mână (una din 1855), ştergare şi fotografii vechi. Nu lipseşte nimic din gospodăria bătrânilor, nici paturile cu perne frumos cusute, nici mesele, scaunele, laviţele, lăzile de zestre. Textile de interior completează decorul. Pereţii sunt spoiţi cu albastru, pentru că aşa îşi zugrăveau bătrânii casele odinioară. În expunere nu sunt uitaţi copiii: cu ajutorul unor păpuşi îmbrăcate în port tradiţional, se sugerează transportul pe munte al copiilor mici în desagă, pe măgar; este prezentă măsuţa cu scăunele la care mâncau cei mici, iar într-un colţ se află o plită pe care se coceau clătite uriaşe. Multe obiecte sugerează viaţa la stână: putineiul pentru unt, doniţele şi ciuberele, troacele pentru lapte, dar parcă şi mai multe sugerează ocupaţiile feminine, torsul şi ţesutul, peste tot fiind aranjate furci şi vârtelniţe, un război de ţesut şi tot inventarul necesar transformării lânii în îmbrăcăminte. Iniţial Ileana Morariu a expus în jur de 1600 de obiecte, într-o cameră cu tindă şi într-o şură. Ulterior, cu ajutorul sponsorilor şi al Primăriei, a primit material lemnos şi a mai construit câteva camere şi încă o magazie, unde ţine mai mult obiecte de lemn. Diverse obiecte mari sunt expuse şi în curte, adăpostite cu grijă de intemperii. Şi mai sunt o sumedenie încă neexpuse, din lipsa spaţiului. Ileana Morariu îşi doreşte ca Muzeul Pastoral să se transforme în ecomuzeu, dar până atunci prezintă zestrea culturală a jinarilor, de care localnicii sunt foarte mândri. Majoritatea obiectelor din Muzeu sunt donate de jinari şi ei consideră că acest Muzeu îi reprezintă.
Profil generalEtnografie
Profil principalEtnografie locală
Persoana contactIleana Morariu
Funcțieproprietar
Anul înființării2006
Afişare pe hartăAfișează pe hartă
Copyright Institutul National al Patrimoniului (cIMeC) București - 1999-2021          Data ultimei actualizări: 13.07.2021          Contact: muzee@cimec.ro
Responsabil: Marius Streinu Marius.Streinu@cimec.ro și Vasile Andrei vasile@cimec.ro@cimec.ro
voluntar: Irina Oberländer-Târnoveanu irina@cimec.ro