• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative
  Pagina de pornire Înapoi English

Colecţia etnografică Ionel Constantin-Lele

 
Cod deținător7159800
DenumireColecţia etnografică Ionel Constantin-Lele
Subordonare administrativăMuzeu/colecţie privată
ImportanțaLocală
JudețOlt
LocalitateaIZVOARELE
ComunaIZVOARELE
Cod postal237235
Telefon0740365751
AccesComuna este situată la 29 de kilometri de Slatina şi 15 km faţă de oraşul Drăgăneşti-Olt. În sat se ajunge din Bucureşti pe E 81 şi pe DN 65 B, apoi, din Slatina, pe DJ 653.
Programla cerere
DescriereNăscut în 1959 în satul vecin, Alimăneşti, colecţionarul Ionel Constantin-Lele recunoaşte că de mic i-a plăcut să colecţioneze: timbre şi cărţi poştale, ilustrate cu artişti şi fotbalişti. Deţine o bibliotecă cu peste 2000 de volume, mai mare decât biblioteca comunală. Mai mult decât atât, e implicat adânc în viaţa tradiţională a satului, el fiind cel ce recită oraţiile şi dezlegarea mirilor la nunţile din sat. A devenit pasionat de textile şi a strâns multă vreme cămăşi, marame, poale, ştergare, ţesături, prosoape etc. După aceea a început să strângă ceramică şi tot aşa, ajungând astăzi să expună toate obiectele pe care le-au folosit localnicii în viaţa lor de zi cu zi: unelte (seceri, săpoaie, plug, furci de lemn şi de fier, râşniţe, bănicioare pentru măsurat grânele, sfredele, greble, talere pentru cântărit aluatul la brutărie, coşuri, botniţe, capcane de şoareci, unelte de tâmplărie, samare, tăvălugi), costume din in, cânepă şi borangic, cusute cu artă, şi chiar un costum ţigănesc, obţinut cu mare greutate. Sunt numeroase obiectele pe care le foloseau femeile pentru ţesut (furci de tors, o meliţă) sau la bucătărie (site, ciurel, doniţe, oale, ţest de vatră, coveţi pentru frământat aluatul, ceramică de tot felul). A adunat obiectele mai ales din comună şi satele învecinate. Deşi colecţionarul nu a încheiat amenajarea Muzeului, obiectele fiind expuse deocamdată în două încăperi amenajate în curtea magazinului său din centrul comunei, Muzeul are porţile deschise pentru oricine doreşte să cunoască o cultură veche, recunoscută pentru frumuseţea portului şi bogăţia tradiţiilor.
Profil generalEtnografie
Profil principalEtnografie locală
Persoana contactIonel Constantin
Funcțieproprietar
Afişare pe hartăAfișează pe hartă
Copyright Institutul National al Patrimoniului (cIMeC) București - 1999-2021          Data ultimei actualizări: 04.08.2021          Contact: muzee@cimec.ro
Responsabil: Marius Streinu Marius.Streinu@cimec.ro și Vasile Andrei vasile@cimec.ro@cimec.ro
voluntar: Irina Oberländer-Târnoveanu irina@cimec.ro