• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative
  Pagina de pornire Înapoi English

Punct muzeal Victor Tatău

 
Cod deținător651200
DenumirePunct muzeal Victor Tatău
Subordonare administrativăConsiliul local
ImportanțaLocală
JudețCaraş-Severin
LocalitateaSASCA MONTANĂ
ComunaSASCA MONTANĂ
Adresanr. 570
Cod postal327330
Telefon0724704800, 0722965104
Adresa E-MAILvictor.tautu@yahoo.com
AccesSasca Montană, localitate aflată pe DJ 571, la 17 kilometri de intersecţia cu DN 57, care uneşte Orşova de Moraviţa.
Programla cerere
DescriereVictor Tatău este geolog ce s-a stabilit în Sasca Montană, a realizat o colecţie ce ilustrează istoria şi cultura săscanilor. Dacă la început vizitatorul este surprins de amestecul de obiecte orăşeneşti şi ţărăneşti, fabricate manual sau industrial, eşantioane geologice şi fotografii, pe măsură ce Victor Tăutu vorbeşte, amalgamul de obiecte îşi descoperă sensurile şi viaţa unei întregi localităţi miniere prinde viaţă ca prin farmec. La Sasca Montană, influenţele oraşului au modificat profund viaţa oamenilor, dependentă de minerit, creând o cultură locală diferită de cea a zonelor învecinate. Într-un colţ din camera de locuit, colecţionarul a reprezentat resursele subsolului, prin eşantioane geologice, şi mineritul, ocupaţia principală a săscanilor, surprinsă în evoluţie: de la opaiţele de mină cu ulei sau o lampă de miner de la 1780, la lămpile moderne. Camera mare este mobilată elegant cu birou, masă şi scaune tip Biedermeier, dulap, canapea joasă, orman cu trei lădiţi. Pe perete, fotografii vechi. Cărţi poştale vechi, unele din 1905. Peste 60 de calendare poporale începând de la 1900, enciclopedii nemţeşti. O colecţie filatelică valoroasă. Obiectele amintesc crâmpeie de viaţă: un melon al învăţătorului din localitate şi o fotografie în care proprietarul îl poartă. Din Cărbunari, o localitate învecinată, un costum popular bărbătesc şi o fotografie cu proprietarul, purtând costumul. În bucătărie, pe lângă şpoiart a expus cântare vechi, râşniţe, maşină de tocat nuci făcută la 1908, primusuri vechi. În pod mai are ceramică de Sasca, sticle de bere inscripţionate. În magazie sunt broaşte, ţesturi de fontă, făcute la topitorie. În curte, ţigle inscripţionate din fabricile locale.
Profil generalEtnografie şi istorie locală
Profil principalEtnografie, Geologie, Istorie locală
Persoana contactVictor Tăutu
Funcțieproprietar
Afişare pe hartăAfișează pe hartă
Copyright Institutul National al Patrimoniului (cIMeC) București - 1999-2021          Data ultimei actualizări: 13.07.2021          Contact: muzee@cimec.ro
Responsabil: Marius Streinu Marius.Streinu@cimec.ro și Vasile Andrei vasile@cimec.ro@cimec.ro
voluntar: Irina Oberländer-Târnoveanu irina@cimec.ro