• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative
  Pagina de pornire Înapoi English

Muzeul Bivolului

 
Cod deținător7110310
DenumireMuzeul Bivolului
Subordonare administrativăMuzeu/colecţie privată
ImportanțaLocală
JudețCluj
LocalitateaMERA
ComunaBACIU
Adresanr. 27
Cod postal407057
Telefon0264.281.008
AccesAmenajat în fosta clădire a şcolii, amplasată la circa 50 m de centrul satului Mera, situat la o distanţă de 20 km de municipiul Cluj-Napoca, spre Zalău, pe E81 şi DJ141B.
Programla cerere
DescrierePatrimoniul acestui muzeu este alcătuit din circa o mie de exponate legate de creşterea şi exploatarea bivolilor, ocupaţie cu o tradiţie de peste un secol în satul Mera: care şi sănii, juguri, şei, harnaşamente, furci, greble, tânjale, talangi, scaune pentru muls, vase de colectat şi procesat laptele, lămpi şi felinare, separatoare pentru smântânit laptele etc. Colecţia de tălăngi este cea mai bogată, are peste 100 de piese. Alături de aceste obiecte tradiţionale, în muzeu sunt expuse fotografii, hărţi şi documente care atestă vechimea şi continuitatea acestor indeletniciri. Muzeul a fost inaugurat 23 mai 2009, în fosta clădire a şcolii, sub patronajul Fundaţiei Primula. Iniţiativa înfiinţării acestui muzeu a aparţinut profesorului de biologie Varga Gyorgy, fiu al satului şi fost director al şcolii din localitate, care este custodele muzeului.
Profil generalEtnografie
Profil principalEtnografie, Istoria culturii
Persoana contactVarga Gyorgy
Funcțiecustode
Anul înființării2009
Afişare pe hartăAfișează pe hartă
Copyright Institutul National al Patrimoniului (cIMeC) București - 1999-2021          Data ultimei actualizări: 13.07.2021          Contact: muzee@cimec.ro
Responsabil: Marius Streinu Marius.Streinu@cimec.ro și Vasile Andrei vasile@cimec.ro@cimec.ro
voluntar: Irina Oberländer-Târnoveanu irina@cimec.ro