• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative
  Pagina de pornire Înapoi English

Muzeul Pietrei - Sângeru

 
Cod deținător96135244
DenumireMuzeul Pietrei - Sângeru
Subordonare administrativăConsiliul local
ImportanțaLocală
JudețPrahova
LocalitateaSÂNGERU
ComunaSÂNGERU
AdresaStrada Principală nr.1
Cod postal107515
Telefon0244.441.088; 0722 650243, 0729 312822
Fax021.444.41.088
Adresa E-MAILlucian.avramescu@yahoo.com
AccesPloieşti –Valea Călugărească – Urlaţi- Sângeru (45 km); În centrul comunei Sângeru, între primărie şi poliţie, vis-a-vis de stadion şi biserică.
ProgramZilnic 9:00 - 18:00
DirectorLucian Avramescu
DescriereCâteva mii de pietre (peste 2000) cioplite de meşteri ţărani din satele României. Piese din piatră, multe de utilitate gospodărească, dar având şi valoare estetică, meşterul punând suflet în cioplitura lui în stâncă. Este cea mai cuprinzătoare colecţie de pietre cioplite de ţărani, realizatorul acestei colecţii, poetul Lucian Avramescu, pe care a pus-o gratis la dispoziţia publicului (intrarea este liberă), dorind să demonstreze că ţara care l-a dat pe Brâncuşi şi pe George Apostu are şi o civilizaţie a pietrei, mai puţin ştiută, nu doar o civilizaţie a lemnului. Muzeul este organizat în fostul conac din piatră, cu anexe din piatră, vechi de peste o sută de ani, care a aparţinut bunicului de tată al poetului. În săli spaţioase există expoziţii permanente sau sezoniere ale unor artişti plastici (expoziţia de portrete caricaturale ale cunoscutului grafician Marian Avramescu, care a luat peste 40 de premii internaţionale, intitulată ”Cetăţeni din satul Terra”), expoziţia de nuduri a Marianetei Apostu, fiica lui George Apostu, grafică expusă şi la Bucureşti, lucrări în ulei ale sculptorului Laurenţiu Burlacu, lucrări în bronz şi piatră ale lui George Apostu, marele nostru sculptor mort la Paris. Pentru numeroşii copii care vin cu şcolile să viziteze muzeul, am amenajat un parc de animăluţe şi păsări, cuprinzând rase diverse de porumbei, bibilici, curci, păuni, fazani, capre cameruneze, viţei, ponei, nutrii, raţe din rasa Dublu moţata de Sângeru, în curs de omologare.
Profil generalEtnografie
Profil principalEtnografie; Sculptură ţărănească în piatră
Persoana contactLucian Avramescu
Funcțieproprietar
Anul înființării2014
Afişare pe hartăAfișează pe hartă
Copyright Institutul National al Patrimoniului (cIMeC) București - 1999-2021          Data ultimei actualizări: 13.07.2021          Contact: muzee@cimec.ro
Responsabil: Marius Streinu Marius.Streinu@cimec.ro și Vasile Andrei vasile@cimec.ro@cimec.ro
voluntar: Irina Oberländer-Târnoveanu irina@cimec.ro