Descriere | Ca o fereastră deschisă permanent spre cer, Planetariul din Constanţa este ca un far la malul Marii Negre. Primul obiectiv public de acest gen din ţară, luând fiinţă în anul în care omul a reuşit să atingă pentru prima dată cu piciorul Lună (1969).
Publicul vizitator este variat, de la preşcolari, până la vârstnici. Demonstraţia de planetariu este o proiecţie pe o boltă artificială a unui cer înstelat. În sala prevazută cu aer condiţionat, poţi petrece o noapte în cateva zeci de minute, totdeauna având siguranţa unui cer senin.
Planetariul dispune de o cupolă cu diametrul de 8 m şi o capacitate de 80 de locuri. Aparatul de proiecţie cu care se realizează demonstraţiile este de tip ZKP-2 (1988), realizat în Germania (Karl Zeiss Jena).
În holul Planetariului poate fi vizitată o expoziţie cu tematică de astronomie.
În cupola Planetariului au loc demonstratii cu proiectorul ZKP-2 şi pot fi văzute: stele (aproximativ 5000); planete; Luna; constelaţii (constelaţii zodiacale); comete; meteori; sateliţii galileeni ai lui Jupiter; sateliţi artificiali; Sistemul Solar-mişcarea de revoluţie a planetelor din Sistemul Solar. Pot fi
determinate coordonate orizontale, ecuatoriale şi ecliptice. Sunt demonstraţii cu planetariul Trippensse: formarea anotimpurilor, echinocţii şi solstiţii, eclipse de Soare şi de Luna. |