• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative
  Pagina de pornire Înapoi English

Muzeul sitului arheologic Cucuteni

 
SubordonareComplexul Muzeal Naţional "Moldova"
Cod deținător69465011
DenumireMuzeul sitului arheologic Cucuteni
JudețIaşi
LocalitateaCUCUTENI
ComunaCUCUTENI
Cod postal707150
Adresa E-MAILpalatulculturii@home.ro; muzeuldeistorieiasi@home.ro
Accesşosea Iaşi - Paşcani
Program10:00 - 17:00; luni, marţi şi sărbătorile legale închis; închis pentru public în perioada de iarnă (noiembrie-1 martie)
DirectorLăcrămioara Stratulat
DescriereConstrucţie in situ, de protecţie a unui mormânt princiar din secolele IV - III a.Chr., adăposteşte şi elemente de istorie locală, precum şi vitrine cu piese de arheologie originale datând din perioada culturii cucuteniene. Situată în marginea de nord a satului Cucuteni, pe dealul Gosan, în punctul La pietrărie, necropola tumulară daco-getică este datată în secolul al IV-lea a.Chr. şi prezintă opt tumuli (movile funerare). Trei dintre acestea au fost cercetate sistematic de către arheologi, cea mai mare dintre ele (movila nr. 2, cu înălţimea de 3,30 m şi diametrul de 35 m) fiind protejată de o construcţie specială ridicată în 1984, cu prilejul centenarului descoperirii culturii Cucuteni. Movila adăposteşte un fel de incintă de piatră, în formă rotunjită, prevăzută în partea de SE cu o cale de acces. În cuprinsul incintei s-au descoperit patru morminte de incineraţie, unul principal pentru care s-a ridicat movila şi trei secundare. Modul de construcţie al edificiului (fără stâlpi de susţinere) ce adăposteşte movila permite o vedere generală asupra tumulului secţionat.
Categorianaţional
Profil generalArheologie
Profil principalArheologie preistorică, Muzeu de sit
Adresa WEBhttp://palatulculturii.ro/rezervatia-arheologica-de-la-cucuteni
Persoana contactRodica Radu
Funcțieşef secţie
Anul înființării1974
Afişare pe hartăAfișează pe hartă
Copyright Institutul National al Patrimoniului (cIMeC) București - 1999-2020          Data ultimei actualizări: 19.10.2020          Contact: muzee@cimec.ro
Responsabil: Marius Streinu Marius.Streinu@cimec.ro și Vasile Andrei vasile@cimec.ro@cimec.ro
voluntar: Irina Oberländer-Târnoveanu irina@cimec.ro