Descriere | Înfăţişează aspecte ale locuinţei ţărăneşti tradiţionale de pe Valea Bistriţei, costumul popular românesc din zonă, principalele meşteşuguri din regiunea subcarpatică a Moldovei (prelucrarea lemnului, ţesutul, cojocăritul etc.). Dintre piesele expuse de referinţă sunt: mobilierul masiv (laiţele, masa, patul), soba, bogatele ţesături de lână (păretare, scoarţe, culmea de deasupra patului pe care stau hainele de sărbătoare). Baza colecţiei se constituie din anii ’60, însă numai după decenii mai târziu unitatea devine una de sine stătătoare.
Expoziţia de bază a fost refăcută în 2013. Frumuseţea si diversitatea materialului au permis realizarea unei noi tematici “Anotimpurile satului”, completată - pentru intrarea în atmosfera rurală de la sfârşitul sec. al XIX-lea - de reconstituirea unui interior de locuinţă ţărănească.
Având la bază calendarul popular, structura expoziţiei a permis punerea în valoare a principalelor ocupaţii dar şi a marilor sărbătorii de peste an, elementul de noutate constând în marcarea unor elemente de viaţa spirituală, pentru introducerea vizitatorului în universul credinţei ţăranului.
Obiectele sunt expuse fie în ipostaza lor reală, urmărind o reconstituire cât mai aproape de adevăr, fie punând accentul pe frumuseţea lor dată de simplitate sau de compoziţii ornamentale. Tabloul satului e completat cu fotografii document, realizate în perioada interbelică de marele iubitor al ţăranului român, fotograf al Curţii Regale a României, Adolph Chevallier. |