Muzeul Naţional „Brătianu''

- -

Denumire:
Muzeul Naţional „Brătianu''
Domeniu:
Secţii:
Artă plastică, Istorie memorială
Descriere:

Muzeul Național Brătianu este instituția ce își desfășoară activitatea în imobilul Vila Florica, imobil ce a aparținut familiei Brătianu. Conacul familiei Brătianu cuprinde un demisol, parterul și două etaje. Istoria casei este impresionantă, iar familia Brătianu, prin membrii săi, au reprezentat centrul vieții politice a României moderne. Muzeul a fost gândit în așa manieră, încât să oglindească atât viața de familie, cât și activitatea politică a reprezentanților săi. Circuitul muzeal începe cu demisolul, unde se găsește crama, aici fiind așezate panouri cu informații despre istoricul casei, și unde, datorită spațiului generos, se pot organiza expoziții temporare. Se trece apoi prin zona de așteptare ...a vizitatorilor, pentru ca apoi, pe scări, să se ajungă la parterul casei. Salonul de primire este cea mai mare cameră a conacului, împărțit în zona propriu-zisă de primire a musafirilor, și în salonul-fumoir. Se trece apoi în biblioteca de la parter și camera dedicată lui Ion C. Brătianu, salonul, salonul turcesc, spațiul dedicat personalității Elisei Brătianu și sala dedicată personalității lui Ion I.C. Brătianu. În toate sălile sunt expuse mobilier de epocă, documente, medalii, decorații, fotografii, și etalate panouri cu informații despre familia Brătianu. Circuitul continuă cu primul etaj, unde se găsesc biblioteca suspendată și camera dedicată personalităților lui Constantin (Dinu) I.C. Brătianu, Vintilă I.C. Brătianu și Gheorghe I. Brătianu. Informații legate de viețile și activitățile celor trei sunt expuse în aceste spații, alături de mobilier de epocă, vitrine care conțin documente, cărți, medalii, dar și fotografii. Tot la acest etaj există și un salonaș cu obiecte ce au aparținut lui Ion I.C. Brătianu, Gheorghe I. Brătianu și Elenei Brătianu. Etajul al doilea are amenajată o sală de proiecție, unde filme despre Ion I.C. Brătianu pot fi văzute de vizitatori. De aici se ajunge în biroul lui Ionel Brătianu, cu frumoasa bibliotecă. Mobilier de epocă a fost așezat și aici, fotografii și cărți.


Județ:
Argeş
Localitatea:
Ştefăneşti
Adresa:
Vila Florica, Strada Ion I.C. Brătianu nr. 37
Cod poştal:
117715
Acces:
Cu maşina (cod drum):
Pe A1, Bucureşti-Piteşti
Pe DN 7, Bucureşti- Piteşti
Pe DN 73/E 574, Câmpulung -Piteşti
Pe DN 7C Curtea de Argeş- Piteşti
Pe E81 Râmnicu Vâlcea- Piteşti
Cu mijloace de transport în comun (autobuz, troleibuz, tramvai - linia, staţia): Maxi- taxi pe ruta Piteşti- Ştefăneşti Blocuri, de asemenea, pe ruta Piteşti-Leordeni, Piteşti- Goleşti, Piteşti- Topoloveni, Piteşti- Ştefăneşti Sat, cu staţie Pasarelă. De la staţie se poate ajunge pe jos la Muzeul Naţional Brătianu.
Cu trenul (linia, staţia): Linia Bucureşti- Câmpulung, cu staţia Ştefăneşti, Argeş.
Pe DN 7- Bucureşti- Piteşti sunt amplasate trei (3) panouri informative ce indică distanţa şi direcţia până la Muzeul Naţional Brătianu.
Program:
Marţi-vineri: 08:30-16:30
Ultima intrare a vizitatorilor, 15:30
Sâmbătă, duminică: 9:00-17:00
Ultima intrare a vizitatorilor, 16:00
Luni: închis
Telefon :
0248.707.417
Adresa de e-mail:
Subordonare administrativă:
Ministerul Culturii
Importanţă:
Naţională
Anul înființării:
2020
Cod deținător:
901340901
Director:
Alexăndrescu, Mihai-Alexandru
Persoana contact:
Alexăndrescu, Mihai-Alexandru
Funcție:
Manager interimar
Acreditarea acordată
de Ministerul Culturii:
Legea nr. 15/2020 de înfiinţare;
O.M.C. nr. 2702/17.03.2021 Acreditare
Clasate:
 
Publicații:
  • Narcis Dorin Ion, "Domeniul Florica, reşedinţa familiei Brtianu"
  • Narcis Dorin Ion, "Florica, vatra Brătienilor"