Universitatea Babeş-Bolyai - Muzeul Virtual şi Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei

- -

CC BY-SA 4.0
Denumire:
Universitatea Babeş-Bolyai - Muzeul Virtual şi Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei
Domeniu:
Colecţii:
Istorie memorială, Documente
Descriere:

Muzeul Virtual și Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei a fost întemeiat în vederea comemorării, documentării și educării cu privire la Holocaustul evreilor din județele din nordul României, cedate Ungariei după Dictatul de la Viena din 1940. Muzeul urmărește să ofere o experiență muzeală inedită care să prezerve memoria Holocaustului și, în același timp, să informeze și să educe vizitatorii cu privire la istoria și cultura evreilor din nordul Transilvaniei și la evenimentele ce au marcat deportarea și exterminarea lor în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Specificul acestui muzeu constă în faptul că oferă vizitatorilor, pe lângă interacțiunea nemijlocită cu artefactele care mărturise...sc despre Holocaustul evreilor, vizionarea mărturiilor supraviețuitorilor și posibilitatea accesării colecțiilor online. Muzeul Holocaustului îsi propune să urmeze misiunea sa centrală de recuperare, prezervare și transmitere a memoriei Holocaustului ca parte a istoriei locale, regionale și naționale. Pentru atingerea acestui scop, muzeul urmărește îmbogățirea colecțiilor sale cu artefacte legate de istoria evreilor transilvăneni, adâncirea cercetării academice a istoriei Holocaustului și o angajare mai dinamică în viața comunității UBB și clujene. Muzeul nostru este deschis publicului larg, adresându-se în mod special tinerei generații de elevi și studenți, comunității locale clujene, precum și urmașilor supraviețuitorilor Holocaustului, interesați de istoria familiilor lor. Muzeul oferă prelegeri pe teme legate de Holocaustul, istoria și cultura evreilor din nordul Transilvaniei, la sediul muzeului sau în școli, cu ocazia zilelor comemorative ale Holocaustului. Muzeul Documentar conține următoarele colecții: Colecția Avraham/Erwin Ohlbaum, Colecția Prof. Univ. Dr. Vasile Bogdan, Colecția Lusztig și Colecția de carte interbelică. Muzeul Virtual cuprinde următoarele colecții care pot fi accesate online: Colecția Avraham/Erwin Ohlbaum, Colecția Prof. Univ. Dr. Vasile Bogdan, Colecția Ellenzék și Colecția Lusztig.


Județ:
Cluj
Localitatea:
Cluj-Napoca
Adresa:
Strada Croitorilor nr. 13
Cod poştal:
400162
Acces:
Cu mijloace de transport în comun (autobuz, troleibuz, tramvai - linia, staţia):
Staţiile Piaţa Mihai Viteazul Est (liniile 31, 37, 38, 39, 50, M31), Piaţa Mihai Viteazul Vest (liniile AE1, 8, 21, 32, 32B, 33, 36B, 47) şi Piaţa Mihai Viteazul Sud (liniile 19, 26, 28, 28B, 29, 41, 42, M26).
Clădirea are aspectul unei sinagogi. Muzeul nu are loc de parcare propriu, dar există două parcări cu plată în apropiere: Parcarea Piaţa Mihai Viteazu şi Parcarea Leu. Intrarea este în stânga clădirii, iar muzeul este la etajul I.
Program:
Luni - vineri: 12:00 - 15:00
Sâmbătă, duminică: închis
Telefon :
0264.532.221
Fax:
0264.532.221
Adresa de e-mail:
Subordonare administrativă:
Ministerul Educaţiei şi Cercetării
Importanţă:
Regională
Anul înființării:
2017
Cod deținător:
7411112
Director:
Ioan-Marius Eppel
Persoana contact:
Gheorghe Gelu Păcurar
Funcție:
Muzeograf
Clasate:
 Se caută în Bunuri clasate în Patrimoniul Cultural Naţional din România.